пятница, 30 сентября 2016 г.

Видатні земляки Виховна година

Видатні земляки

Виховна година

 Мета: познайомити дітей з видатними представниками Кіровоградщини; розвивати інтерес до історії, культурних надбань видатних земляків; сприяти вихованню у дітей почуття гордості за рідний край, бажання славити своїми невеличкими досягненнями.
                                   Моя земля,
                                   Кіровоградський краю!
                                   В тобі талантів ллється  водоспад.
Хід заходу
1.     Вступне слово вихователя. Сьогодні ми з вами зібралися для того, щоб ще раз поговорити про нашу рідну землю – Кіровоградщину.
Кіровоградщина – серце України, степова та культурна перлина.  Культура – це та перлина, яку з давніх-давен плекала наша степова Кіровоградщина. Ця унікальна і яскрава квітка щоразу розквітає по-новому, підносить, надихає, захоплює, дивує увесь світ. Наша земля багата визначними людьми.
Через нашу землю пролягли стежки, якими ходив великий поет і національний пророк Тарас Шевченко. Саме тут розквітли таланти засновників українського професійного театру Марка Кропивницького, Івана Карпенка-Карого, Миколи Садовського, Марії Заньковецької.
Наша земля дала класичній літературі письменника і державного діяча Володимира Винниченка, мрійника Юрія Яновського, талановитого поета Арсенія Тарновського, філософа Дмитра Чижевського. Яскравою зіркою вітчизняної та світової педагогіки засяяв наш земляк Василь Сухомлинський.
Візитною карткою області стали театр народної  музики, пісні і танцю «Зоряни», заслужений ансамбль народного танцю України «Ятрань».
Але найбільший скарб Кіровоградщини – це люди! Люди, які є найкращим гарантом надійності, які готові власним розумом і руками забезпечити своєму краю, своїй країні належне місце у сучасному світі!
2. Кіровоград – українська театральна столиця.
Кіровоград має багаті культурні традиції. Сто двадцять два роки тому, всупереч всіляким заборонам, у місті народився перший реалістичний театр. Його фундатором став уродженець степового краю Марко Кропивницький – блискучий актор, режисер, драматург. 27 жовтня 1882 року виставою «Наталка Полтавка» він заявив світові про зрілість української театральної культури та його самобутність. Сьогодні обласному українському музичному-драматичному театру
 ім. М.П. Кропивницького присвоєно статус академічного.
Корифеї театру:  М.Кропивницький, П. Саксаганський,
 І. Карпенко-Карий, М. Садовський, М. Старицький, Марія Заньковецька.

    Видатні художники Кіровоградщини
Художньо-меморіальний музей О.О. Осмьоркіна відкритий у 1994 році в Кіровограді (Єлисаветграді) в будинку, де провів свої дитячі та юнацькі роки видатний художник першої половини ХХ ст. О. О. Осмьоркін. Меморіальний зал пропонує відвідувачам познайомитися з життям і творчістю О.О. Осмьоркіна. У вітринах та на подіумах представлені фотознімки, документи, особисті речі, предмети з творчої майстерні, меморіальні речі з будинку Паученка – Осмьоркіних, але особливу увагу привертають живописні та графічні роботи, які яскраво представляють творчість художника. У двох виставочних залах експонуються унікальні твори відомих російських художників, які були учнями О. О. Осьмьоркіна, справжніми художниками.

В. О. Сухомлинський – видатний український педагог, письменник.
Справжня  людина – це людина добра і чесна, мудра і сердечна, щедра і світла, яка вміє любити та співчувати, поважати та радіти за інших, людина з добрим серцем і світлою душею. Саме таким і був наш земляк Василь Олександрович Сухомлинський – великий педагог, мудрий учитель, чудова людина.
Він віддавав дітям красу і тепло своєї душі , він ніс на долоні своє щире серце, бо був насправді доброю і щирою людиною. В його палкому серці жила велика доброта і любов до всього світу.
 - Ми з вами раніше говорили про цю чудову людину. Що ви про нього знаєте?
Вікторина «Що я знаю про Сухомлинського»
1.      Де народився Василь Олександрович Сухомлинський? (с. Василівка на Херсонщині, нині - це Кіровоградська область)
2.       Коли народився педагог? (28 вересня 1918 року)
3.      Якою була родина ?  (бідного селянина)
4.      Яким хлопчиком за спогадами однокласників був Василько? (енергійним, життєрадісним хлопчиком, дуже любив читати)
5.      Твори яких письменників любив читати хлопчик? (Т.Г.Шевченка, Панаса Мирного.)
6.      Де здобув вищу освіту Сухомлинський? (у Кременчуцькому педагогічному інституті)
7.      Ким працював? (вчителем української мови та літератури, був завучем)
8.      Чи воював педагог? (У 1941 році, коли розпочалася війна, Василь Олександрович пішов на фронт. Але воювати довелося недовго – був поранений і довго лікувався)
9.      В якій школі працював педагог? (Павлишській школі)
10.  Скільки років очолював Сухомлинський цю школу?  (понад 35 років)
             В. О. Сухомлинський – автор понад 1500 казок-мініатюр, оповідань, легенд, притч, новел, які вмістилися у більше, 70 томів. Усі вони вчать доброти, щирості, справедливості.

 Перлини музичного мистецтва Кіровоградщини.
 Г. Нейгауз – видатний піаніст.
Народний меморіальний музей Г.Г. Нейгауза відкритий в 1981 році у приміщенні Кіровоградської музичної школи №1. Це єдиний у світі музей уродженця Єлисаветграда (Кіровограда), видатного піаніста, доктора мистецтвознавства, професора Київської та Московської консерваторій, народного артиста РРФСР, заслуженого діяча мистецтв Генріха Густавовича Нейгауза.
Зібрання музею – унікальне, до його складу увійшли особисті речі, документи, нагороди, фотокартки, книги, нотні збірники, афіші, які належали родині Нейгаузів. Експозиція меморіального музею розміщена у двох залах і присвячена життєвому і творчому шляху видатного музиканта та його учням.
У 1990 році згідно рішення колегії Міністерства культури України меморіальному музею Г.Г. Нейгауза було присвоєно звання народного
.
Юлій Мейтус -  один із засновників української композиторської школи.
Народний меморіальний музей Ю.С. Мейтуса відкритий у 1985 році на базі Кіровоградської музичної школи № 2. Музей пропагує творчість уродженця м. Єлисаветграда (Кіровограда) - видатного українського композитора, лауреата Державної премії України імені Т.Г. Шевченка Юлія Сергійовича Мейтуса, автора 15 опер («Гайдамаки», «Ярослав Мудрий», «Украдене щастя» та ін.), 400 романсів та інших творів.
Щорічно музей відвідують близько 1000 осіб, для них проводяться екскурсії, лекції, презентації нових експонатів, музичні вечори пам’яті, традиційні уроки «Цей чарівний світ музики Мейтуса», обласні конкурси юних композиторів.
У 2003 році меморіальному музею Ю.С. Мейтуса було присвоєно звання народний.

Заключне слово вихователя
- Від вас, юні друзі, залежить, якою завтра буде земля, де чорніють скіфські могили, де в далекі часи гуляли запорожці й гайдамаки, де вершили свій подвиг солдати Великої Вітчизняної війни.
Хай вашими зусиллями цей край завжди буде квітучим і міцним.


Комментариев нет:

Отправить комментарий