среда, 21 сентября 2016 г.

Рубрика «Найвідоміші українці» «Видатні вчені України, рідного краю»

Рубрика «Найвідоміші українці»
«Видатні вчені України, рідного краю»
  
 Мета: познайомити дітей з видатними людьми Кіровоградщини; розвивати інтерес до історії, наукових надбань видатних земляків; сприяти вихованню у дітей почуття гордості за рідний край та його людей.

        Вступне слово вихователя. Сьогодні ми з вами зібралися для того, щоб ще раз поговорити про нашу рідну землю – Кіровоградщину.
       Кіровоградщина – серце України, степова та культурна перлина.  Але найбільший скарб Кіровоградщини – це її  талановиті люди!
       Наша земля дала класичній літературі письменника і державного діяча Володимира Винниченка, мрійника Юрія Яновського, талановитого поета Арсенія Тарновського, філософа Дмитра Чижевського. Яскравою зіркою вітчизняної та світової педагогіки засяяв наш земляк Василь Сухомлинський.
Сьогодні ми поговоримо про видатних вчених України, чиє життя і творчість пов’язані з Кіровоградщиною.

Левко Макарович Мацієвич — талановитий український корабельний інженер, видатний теоретик і практик військово-повітряного флоту, автор багатьох проектів кораблів, підводних човнів, протимінних заслонів .
Левко Мацієвич-перший український авіатор, який віддав своє життя підкорюючи п’ятий океан. Водночас він був одним із найвидатніших українських діячів початку 20 століття:
-                Автор 14 проектів підводних човнів (деякі ідеї, закладені в них, випередили свій час).
-                На початку 1908 року захопився авіацією, теорією та практикою повітроплавання.
-                 Розробив тип літального апарата, здатного піднятися з палуби морського судна.
-                Першим у світі розробив проект авіаносця, розрахованого на 25 літаків.
-                 Розробив два проекти протимінних заслон.
-                Разом із авіатором Єфимовим здійснив перші нічні польоти, працював над пристроєм, який мав рятувати льотчиків під час вимушеної посадки на воду
-                Написав книгу «Повітроплавання у морській війні».
-                Досить активно займався громадською діяльністю.

Дмитро Іванович Чижевський
Учений, культуролог, філософ, літературознавець, релігієзнавець, дослідник української та слов'янської літератур.
Кіровоградську обласну наукову бібліотеку ім. Н. К. Крупської в 1992 році перейменовано. Їй присвоєно ім'я Д. І. Чижевського, нашого земляка та видатного вченого: славіста, філософа, літературознавця.

Ігор Євгенович Тамм
Фізик-теоретик, академік Академії наук, доктор фізико-математичних наук, Герой Соціалістичної праці, член Польської академії наук, почесний член Американської академії мистецтв і наук у Бостоні, Німецької академії природодослідників “Леопольдина”, член комісії по науці Фізико-хімічного інституту фірми “Сольвей” (Бельгія). Один із авторів теорії випромінювання Черенкова-Вавилова. Автор підручника „Основи теорії електрики”. Нобелівський лауреат (1958 р.)
Загальна кількість наукових праць І. Є. Тамма обчислюється сотнями. Створив школу фізиків-теоретиків, до якої належать багато видатних вчених.
У 1958 році Тамму була присуджена Нобелівська премія з фізики за дослідження теорії випромінювання Черенкова—Вавилова.
Був обраний членом багатьох наукових академій світу, в тому числі почесний член Національної академії наук і мистецтв США (1961), дійсний член Польської академії наук (1959), ординарний член Королівської академії наук Швеції (1959), почесний член Національної академії наук у Нью-Йорку (США, 1970), член Німецької академії натуралістів «Леопольдина» (НДР, 1964). Золота медаль імені М. В. Ломоносова АН СРСР (1968).
     В місті Кіровограді, біля НВП ЗАТ «Радій» встановлено монумент І. Є. Тамма.

Альфред Миколайович Окснер
Відомий український вчений-ботанік.
На базі Інституту ботаніки імені М.Г.Холодного НАН України заснована премія А.М.Окснера за кращу молодіжну роботу в галузі практичного використання лишайників, що буде присуджуватися за результатами конкурсу раз на 2-3 роки. Комісія по премії А.М.Окснера сприятиме фінансовій підтримці молодих науковців у відвіданні національних та міжнародних ліхенологічних форумів.


Видатні люди Знам'янщини

Серед наших земляків є багато неординарних людей. Ці людимашиністи і доктори наук, спортсмени і підприємці, уславлені лікарі і педагоги. Людиною великого життєвого шляху і творчого пошуку є член Національної спілки художників України  Б. К. Єгоров.
Борис Кузьмович народився 25 березня 1925 року у Знам’янці у родині залізничників. У шкільні роки Б.Єгоров весь час малював, створював пейзажі рідної Південної сторони, портрети однокласників, вчителів, робітників. За шкільною партою юнак вже мріяв про живопис і художнє училище, але завадила
війна. Зв’язківець партизанського загону Б.Єгоров здійснював розвідку, підтримував зв’язок підпільних груп на станції з лісовими месниками і райкомом партії, ходив по лезу бритви. По визволенню Знам’янки юнак прийшов на паровоз і водив потяги з боєприпасами і технікою для фронту. Головний поворот у житті Б.К.Єгорова відбувся після війни, коли юнак поступив в Одеське художнє училище імені М.Грекова і закінчив його на «відмінно» у 1950 році.
Багато добрих почуттів пов’язує Б.Єгорова з рідною Знам’янкою. Майстер створив декілька портретів внучатої племінниці Т.Г.Шевченка К.М.Красицької та її дочки А.В.Красицької, пейзажів старої одноповерхової Знам’янки. Міцна дружба пов’язувала Б.К.Єгорова з краєзнавцем, Почесним громадянином Знам’янки В.Є.Шкодою. Перша у нашому місті його персональна виставка картин відбулась у 1973 році. Тоді у фойє знам’янського кінотеатру «Україна» експонувалось 50 робіт художника – пейзажі рідної країни і портрети людей праці. 10 червня 2011 року розширена виставка живопису Б.К.Єгорова була відкрита в Кіровоградському обласному художньому музеї. Це була подія в культурному житті обласного центру. Ціла зала з сувоями Б.Єгорова відкрила шанувальникам цікавий багатокольоровий світ, в якому кожен дотик пензлика виявився співдією руки живописця і душі чарівного янгола, якась тепла аура справила враження на присутніх.

Підведення підсумків.
- Що нового ви сьогодні дізналися?

- Які люди прославили рідний край?

Комментариев нет:

Отправить комментарий